Triangelet

På den nordlige delen av himmelen kan du finne "Triangelet". Det er et relativt lite synlig stjernebilde med kun tre stjerner, og av disse når kun en en størrelsesklassifisering på 3. På den sørlige halvkulen er det en tilsvarende motpart til "Triangelet" kalt "Det sørlige triangelet" eller "Triangulum Australis". Det nordlige "Triangelet" er et av de stjernebildene fra den gamle verden som ble beskrevet av Ptolemy.
 
Form og posisjon:Triangelet
Ca 10° nord for hodet i stjernebildet "Væren" vil du finne det nordlige Triangelet. Det mest iøynefallende objektet i stjernebildet Triangelet er spiralgalaksen M33. Den åpne stjernehopen NGC 752 er flott å se på. Stjernebildet er noe forlenget likebent og Triangelet representerer de skarpeste av de tre stjernene der. Dets nærliggende stjernebilder er Andromeda, Fisken, Væren og Persevs.
 
Rektascensjon: 1t 31m til 2t 50m
Deklinasjon: +25 til +37 grader
 
Skarpeste stjerne: Beta Trianguli (HIP 10064)
 
Mytologi:
Grekerene kalte "Triangelet" også for "Trigonon", "Delta", eller "Deltoton". Blant annet så de Nildeltaet i det. Men Triangelet står også for Sicilia, en øy i middelhavet, som er viet til Demeter. Det er sagt at Persefone ble bortført derfra til Hades, underverdenen. Hades, også navnet på underverdenens gud, forelsket seg i Kore. Han spurte sin bror Zevs, gudfaderen, om å få gifte seg med henne. Zevs hverken godkjente ei heller avslo forespørselen, fordi han visste at Kore ikke ville ønske å flytte til den mørke underverden. Så Hades bortførte Kore og bragte henne til underverdenen mot hennes vilje, hvor hun etterfølgende ble hetenes Persefone.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Andromeda, Fiskene, Persevs, Væren