Pegasus

Pegasus er en stående, hest med vinger. Stjernebildet Pegasus gjenkjennes enkelt med dets fire hovedstjerner som former en firkant. Dette vidstrakte stjernebildet finnes nær den nordlige himmelske ekvator. Noen bestemte kulehoper samt en spiralgalakse gjør Pegasus flott å se på med et teleskop.
 
Form og posisjon:Pegasus
Fire stjerner former den firkantede "kroppen" til Pegasus. Tre stjerner til former nakken og hodet til den bevingede hesten. Dette stjernebildet finner du nær den himmelske ekvator. Pegasus har flere interessante objekter, slik som kulehop M15, som er omtrent 30,000 lysår borte. Denne kan sees med en normal kikkert men vil kun se ut som et tåkepunkt. I tillegg finner man i Pegasus en spiralgalakse som er 60 millioner lysår borte fra oss (NGC 7331). For slike observasjoner trenger du et virkelig godt teleskop.
 
Rektascensjon: 22t 57m til 2t 39m
Deklinasjon: +22 til 53 grader
 
Skarpeste stjerne: Epsilon Pegasi (Enif)
 
Mytologi:
I gresk mytologi, helten Pegasus, var en bevinget hest med magiske krefter. Det var ikke enkelt å temme Pegasus. Helten Bellerofon klarte derimot å gjøre det pga. en stor del med manglende selvkontroll, og fikk dermed Pegasus som sin hest. Olympens damer og herremenn sendte ham for å få en slutt på raseriet som hesten forårsaket, og han var fast bestemt på å gjøre det. Etter at hans barn døde i kamp spurte Bellerofon Pegasus om å bringe ham til Olympusfjellet. Selv om Pegasus sa ja, stupte han tilbake til jorden etter at Zevs enten kastet et lyn på ham, eller gjorde slik at Pegasus kastet ham av.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Firfislen, Svanen, Reven, Delfinen, Føllet, Vannmannen, Fiskene, Andromeda