Kjopenstjerne.no Blog

 • Steinbukken

  Steinbukken er et av de eldste kjente stjernebildene. Det ligger på ekliptikkplanet og er et av de 12 astrologiske stjernetegn. De gamle babylonerene kalte dette stjernebildet for "Geitefisken" pga. dets form. Det nye navnet Steinbukken ble oppfunnet av romerene. Steinbukken er i astrologisk betydning et spesielt viktig stjernetegn.
   
  Form og posisjon:Steinbukken
  Alt i alt er Steinbukken et heller diskret stjernebilde da kun to av dens stjerner er lysere enn klasse 3. Den enkleste måten å finne stjernebildet Steinbukken på er å lete etter de skarpe stjernene til "Den Sørlige Fisken", og etter Altair i stjernebildet "Ørnen". Når du finner dem, forestill deg en linje mellom de – rett under denne tenkte linjen vil du se stjernebildet Steinbukken.
   
  Rektascensjon: 20t 05m til 21t 55m
  Deklinasjon: -9 til -28°
   
  Skarpeste stjerne: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
   
  Mytologi:
  Steinbukken i dag er en ekstraordinær hybrid, som består av geit og fisk, hvis opprinnelse dateres tilbake til tiden hvor gudene kjempet mot gigantene. På den tiden måtte de olymiske gudene, under en kamp, rømme fra gigantene og forvandlet seg til dyr for å kamuflere seg selv. På denne måten forvandlet Zevses kone Hera seg til en hvit ku, og Zevs selv til en sau. Ensom, akkurat som han var, forbedret gjeterguden Pan sitt dekke, og forvandlet seg selv samtidig til to halvdyr: Den øvre halvdelen ble forvandlet til en geit, og den nedre til en fisk. Derfra stammer det gamle mytologiske navnet "geitefisk" som former dagens stjernebilde Steinbukken.
   
  Astrologisk betydning: Personer som er født under Steinbukkens tegn regnes som pliktoppfyllende og seriøse. Med deres flid og deres virkelighetsfølelse virker de ofte som “harde” personer. Bak deres tøffe yttre derimot, er det ofte en veldig sensitiv og varm person. Steinbukkens element er jorda.
   
  Beste årstid for observasjon: Høst
   
  Nærliggende stjernebilder: Ørnen, Skytten, Mikroskopet, Den Sørlige Fisken, Vannmannen

 • Skytten

  Skytten er det sørligste av de astrologiske stjernetegnene, noe som plasserer det midt i senter av galaksen. Liggende som det gjør mellom Scorpio og Steinbukken, Skytten er veldig nærme de stjernerike regionene av Melkeveien. Den kan være vanskelig å se fra land på den nordlige halvkulen av verden pga. Dens sørlige plassering på himmelen. Rundt 22 av dens stjerner vet vi har planeter, noe som betyr at den har flere planetverter enn et hvilket som helst annet kjent stjernebilde.
   
  Form og posisjon:Skytten
  Selv om dets navn betyr "Skytten" på latinsk, føler mange moderne stjernekikkere at stjernebildets form er mer sammenlignbart med en tekanne og de tåkete stjernehopene til Melkeveien forestiller "dampen" fra tuten av tekannen. Den skarpeste stjernen til Skytten, Epsilon Sagittarii, er 250 ganger mer lyssterk enn solen. Dersom du ønsker å finne Skytten på himmelen kan stjernebildene av Steinbukken og Skorpionen fungere som veiledning: Steinbukken er øverst til venstre, Skorpionen nederst til høyre for Skytten.
   
  Rektascensjon: 17t 43m til 20t 28m
  Deklinasjon: -45 til -12°
   
  Skarpeste stjerne: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
   
  Mytologi:
  Stjernebildet var først identifisert av babylonerene og så sumerene, sistnevnte identifiserer det med forfedrenes gud Pabilsag. Grekerene ga stjernebildet navnet Chiron, den samme karakter som Skytten, som var en kentaur. En kentaur er en skapning som har overkroppen på en mann og kroppen til en hest, kjent for sine ferdigheter med pil og bue. Chiron, en poet og vis mentor for mytologiske helter slik som Herkules, Akilles og Aesculapius, var udødelig. Såret i hovene av en forgiftet pil, smerten gjorde at han ønsket å dø. Som et resultat plassert Zevs ham på himmelen.
   
  Astrologisk betydning: Skytten er et astrologisk stjernetegn, og astrologer hevder at personer født under skyttens tegn er morsomme typer, åpne for nye erfaringer og med en klar sans for humor. Idealisme og en brennende sans for rettferdighet kan også karakterisere personer født i dette tegnet. Skyttens element er ild.
   
  Beste årstid for observasjon: Sommer
   
  Nærliggende stjernebilder: Ørnen, Skorpionen, Den sørlige krone, Teleskopet, Mikroskopet, Steinbukken

 • Persevs

  Stjernebildet Persevs er sirkumpolart, som betyr at det kan oppdages på nattehimmelen hele året. Spesielt enkel å observere om høsten når stjernebildet henger høyt på himmelen. Når man leter etter stjernebildet Persevs er det enkelt å se stjernebildet Bjørnevokterens hovedstjerne, Capella. Direkte til høyre for denne stjernen kan en se Mirphak, hovedstjernen i stjernebildet Persevs.
   
  Form og posisjon:Persevs
  Stjernebildet Persevs krysses av midten av Melkeveien. Det ligger øst for den klart synlige "W" i Kassiopeia. Kroppen finnes enklest ved å starte fra Mirphak, Persevs skarpeste stjerne, og gå to stjerner mot Cassiopeia. Persevs ben starter også fra Mirphak. Stjerne nummer to (2: Algol og 3: Epsilon Persei) i hvert ben er de nest skarpeste i dette stjernebildet. Sør for Mirphak du kan finne hans ganske slående hurtigblinkende Algol. I den greske mytologien er den uheldige stjernen "Algol" med hans blinkende øyne Medusas avkuttede hode.
   
  Rektascensjon: 1t 29m til 4t 51m
  Deklinasjon: +31 til +59 grader
   
  Skarpeste stjerne: Alpha Persei (Mirphak, også Algenib)
   
  Mytologi:
  Persevs historie er en av de sentrale historiene i gresk mytologi. Legenden har det at Delphis orakel forteller kong Akrisios at hans barnebarn en gang vil drepe ham. For å forhindre dette fra å gå i oppfyllelse flyttet Akrisios hans vakre datter Danae til et tårn godt beskyttet fra verdenen utenfor. Uten suksess, da Zevs, som forelsket seg i Danae, utviklet midler og måter for å tilfredstille sin lidenskap og se henne likevel. Etter en tid fødte Danae en sønn, Persevs. Akrisios svarte slemt og puttet de begge i en forlot dem, og Persevs kastet dem i en kiste som han dyttet ut på havet. Etter hvert strandet de på øya Seriphos, og årene gikk. Til slutt giftet Persevs seg med Andromeda, og begge fikk en hedersplass på himmelen.
   
  Beste årstid for observasjon: Høst
   
  Nærliggende stjernebilder: Kassiopeia, Andromeda, Triangelet, Væren, Tyren, Kusken, Giraffen

 • Kassiopeia

  Kassiopeia er et stjernebilde på den nordlige himmelen. Kassiopeia er synlig gjennom hele året, selv om det beste tidspunktet for å se det er i november. Kassiopeia har produsert to supernovaer, en av de er kjent som Kassiopeia A. Kassiopeia A eksploderte for omtrent 300 år siden og eksplosjonen ble sett fra jorda. Massen som ble slynget ut i eksplosjonen ble spredt ut i verdensrommet med en hastighet svarende til noen få prosent av lyset hastighet. Materialet har siden fortsatt å utvide seg til et gigantskjell som inneholder mange grunnstoffer inkludert oksygen. Disse elementene kan forme nye planeter, stjerner eller til og med noen levende organismer i fremtiden.
   
  Form og posisjon:Kassiopeia
  De fem hovedstjernene i dette stjernebildet former en "W". Det viser toppen i midten av vest i retningen av den nordlige polarstjernen – så du kan enkelt finne dette stjernebildet på himmelen.
   
  Rektascensjon: 22t 57m til 3t 41m
  Deklinasjon: +47 til 78 grader
   
  Skarpeste stjerne: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
   
  Mytologi:
  Den etiopiske kongen Kefeus og hans kone Kassiopeia hadde begått forfengelighetssynden. Kassiopeia hadde hevdet å være vakrere enn selv Nereidene, akvatiske gudinner i gresk mytologi. Nereidene klaget til sjøguden Poseidon om denne fornærmelsen, som sendte ut havmonsteret Ketos, som herjet og ødela kystområdene i landet. I henhold til et orakel kunne landet kun befris fra forbannelsen om Andromeda, det eneste barnet til den kongelige familien, ble ofret til havmonsteret. Nådeløst ble Andromeda bundet til en klippe nede ved havet, hvor hun måtte vente til monsteret kom for å spise henne levende. Persevs bekjempet monsteret, reddet Andromeda og giftet seg med henne.
   
  Den beste tiden for observasjon: Året rundt, spesielt om høsten
   
  Nærliggende stjernebilder: Andromeda, Bjørnevokteren, Løven, Persevs

 • Andromeda

  Andromeda er et stjernebilde på himmelen mot nord. Akkurat som Store Bjørn kan hun observeres hele året rundt. For astronomer er Andromeda et veldig godt kjent stjernebilde, gitt at i hennes nærhet kan en finne M 31, Andromeda-galaksen, spiralgalaksen til Melkeveien.
   
  Form og posisjon:Andromeda
  Andromeda er koblet til pegasusrektangelet gjennom stjernen Alpheratz (kan sees nede til høyre på bildet). De tre skarpeste stjernene i Andromeda Alamak, Mirach og Sirrah, ligger alle på en nesten perfekt rett linje. Under gunstige værforhold kan en få øye på en svak skinnende uklar prikk like nord for δ Andromedae. Denne tåkedotten representerer ingen ting annet enn galakse M 31, den berømte Andromeda-nebulaen.
   
  Rektascensjon: 22h 57m to 2h 33m
  Deklinasjon: +21° til +53°
   
  Skarpeste stjerne: Alpha Andromedae (også Alpheratz eller Sirrah)
   
  Mytologi:
  Den etiopiske kongen Kefeus og hans kone Kassiopeia hadde begått forfengelighetssynden. Kassiopeia hadde hevdet å være vakrere enn selv Nereidene, akvatiske gudinner i gresk mytologi. Nereidene klaget til sjøguden Poseidon om denne fornærmelsen, som sendte ut havmonsteret Ketos, som herjet og ødela kystområdene til landet. I henhold til et orakel kunne landet kun befris fra forbannelsen om Andromeda, det eneste barnet til den kongelige familien, ble ofret til havmonsteret. Nådeløst ble Andromeda bundet til en klippe nede ved havet, hvor hun måtte vente til monsteret kom for å spise henne levende. Persevs bekjempet monsteret, reddet Andromeda og giftet seg med henne.
   
  Den beste tiden for observasjon: Hele året
   
  Nærliggende stjernebilder: Kassiopeia, Firfislen, Pegasus, Fiskene, Triangelet, Persevs

 • Skorpionen

  Skorpionen er et heller iøynefallende stjernebilde. Det er nærme midten av Melkeveien og også på ekliptikkplanet som et av de 12 astrologiske stjernetegn. Pga. sine skarpe stjerner, oppstillte klør og den typiske skorpion-buen på brodden, er dette stjernebildet relativt enkelt å finne på himmelen selv for begynnere.
   
  Form og posisjon:Skorpionen
  Den skarpeste stjernen i skorpionen var også kalt Qualbu’l-Agrab – “skorpionens hjerte” av araberene pga. Dens posisjon. Grekerene hadde et interessant navn for den i tillegg: Antares (Antares) – som betyr “anti-Mars”. Navnet kommer fra den røde fargen til stjernen og det faktum at Mars og “anti-Mars” ikke ofte møter hverandre på himmelen. Når du har funnet “anti-Mars” vil du kunne gjenkjenne klørne og brodden på skorpionen som stikker opp. Beklageligvis kan du bare se dette stjernebildet gjennom sommeren og selv da er det ufullstendig på grunn av den veldig sørlige himmelposisjonen.
   
  Rektascensjon: 15t 47m til 17t 59m
  Deklinasjon: -46 til -8 grader
   
  Skarpeste stjerne: Antares (størrelse 1,06)
   
  Mytologi:
  For å kunne gjøre kongens datter, Merope, hans kone, den erfarne jegeren Orion måtte frigjøre øya Chios for alle ville dyr i henhold til mytologien. Han klarte ikke å gjøre det på tross av all hans erfaring, så kongen tillot ham ikke å gifte seg med hans datter. Orion got veldig upset om denne, og han ønsket å drepe alle dyrene i verden. Det gjorde Gaia, jordgudinnen, veldig redd. Hun sendte ut en liten, men farlig skorpion for å stoppe utryddelsen på alle dyr og Orion fra å forårsake noe skade. Jaktens gudinne, Artemis, likte Orion og ønsket å beskytte ham fra hans ruin. Hun løste konflikten på en enkel måte. Hun plassert de begge på motsatte ender av himmelhvelvingen. Selv i dag holder Orion og Skorpionen seg langt borte fra hverandre på himmelen – du vil aldri se dem begge samtidig.
   
  Astrologisk betydning: Personer født under stjernetegnet Skorpionen er viljesterke og selvsikre. Ved at de er veldig lidenskaplige kan de bli sjalu og hevngjerrige. De er veldig ærlige og oppriktige og kan hjelpe folk med det, men såre dem i tillegg. Skorpionens element er vannet.
   
  Beste årstid for observasjon: Sommer
   
  Nærliggende stjernebilder: Vekten, Ulven, Vinkelhaken, Alteret, Den sørlige krone, Skytten

 • Pegasus

  Pegasus er en stående, hest med vinger. Stjernebildet Pegasus gjenkjennes enkelt med dets fire hovedstjerner som former en firkant. Dette vidstrakte stjernebildet finnes nær den nordlige himmelske ekvator. Noen bestemte kulehoper samt en spiralgalakse gjør Pegasus flott å se på med et teleskop.
   
  Form og posisjon:Pegasus
  Fire stjerner former den firkantede "kroppen" til Pegasus. Tre stjerner til former nakken og hodet til den bevingede hesten. Dette stjernebildet finner du nær den himmelske ekvator. Pegasus har flere interessante objekter, slik som kulehop M15, som er omtrent 30,000 lysår borte. Denne kan sees med en normal kikkert men vil kun se ut som et tåkepunkt. I tillegg finner man i Pegasus en spiralgalakse som er 60 millioner lysår borte fra oss (NGC 7331). For slike observasjoner trenger du et virkelig godt teleskop.
   
  Rektascensjon: 22t 57m til 2t 39m
  Deklinasjon: +22 til 53 grader
   
  Skarpeste stjerne: Epsilon Pegasi (Enif)
   
  Mytologi:
  I gresk mytologi, helten Pegasus, var en bevinget hest med magiske krefter. Det var ikke enkelt å temme Pegasus. Helten Bellerofon klarte derimot å gjøre det pga. en stor del med manglende selvkontroll, og fikk dermed Pegasus som sin hest. Olympens damer og herremenn sendte ham for å få en slutt på raseriet som hesten forårsaket, og han var fast bestemt på å gjøre det. Etter at hans barn døde i kamp spurte Bellerofon Pegasus om å bringe ham til Olympusfjellet. Selv om Pegasus sa ja, stupte han tilbake til jorden etter at Zevs enten kastet et lyn på ham, eller gjorde slik at Pegasus kastet ham av.
   
  Beste årstid for observasjon: Høst
   
  Nærliggende stjernebilder: Firfislen, Svanen, Reven, Delfinen, Føllet, Vannmannen, Fiskene, Andromeda

 • Firfislen

  Firfislen er et ubestemmelig og lite stjernebilde. Det inneholder kun en enslig stjerne, ikke lysere enn størrelse 4. Firfislen tilhører ikke antikkens klassiske stjernebilder, da det ikke ble oppdaget før mye senere.
   
  Form og posisjon:Firfislen
  Firfislen er ganske uanselig på himmelen og grenser i nord til Kefeus, Svanen på dens venstre side, til sør finnes stjernebildet Pegasus, og i øst har vi Andromeda og Kassiopeia.
   
  Rektascensjon: 21t 57m til 22t 57m
  Deklinasjon: +35 til +56 grader
   
  Skarpeste stjerne: Alpha Lacertae
   
  Mytologi:
  Stjernebildet Firfislen tilhører ikke de klassiske stjernebildene fra før antikken. Ikke desto mindre er det noen like så interessante historier om Firfislen som man finner om de klassiske astrologiske stjernetegnene i form av myter. Dette stjernebildet ble introdusert i 1687 av Johannes Hevelius, en astronom fra Danzig. Dets navn var opprinnelig annerledes, men det var ikke politisk godkjent på tidspunktet – og ble så omdøpt til „Firfislen“.
   
  Beste årstid for observasjon: Høst
   
  Nærliggende stjernebilder: Andromeda, Kassiopeia, Svanen, Kefeus, Pegasus

 • Kefeus

  Stjernebildet Kefeus er et mindre prangende stjernebilde ved siden av Kassiopeia og Dragen. Kefeus er et stjernebilde fra samlingen til Ptolemy og et av de eldste stjernebildene. Fordi Kefeus kan observeres gjennom hele året er dette et av de såkalte "sirkumpolare stjernebildene".
   
  Form og posisjon:Kefeus
  Kefeus finner du nær den himmelske nordpol og har ingen stjerne som er lysere enn størrelse 2 – det gjør at det ser vesentlig mindre imponerende ut siden naboene (Kassiopeia og Dragen) har mye lysere stjerner enn Kefeus. Den sørlige delen av Kefeus er en avlegger av vår melkevei. Veldig flott å se på dets mange variable stjerner og dobbeltstjerner, for eksempel den berømte Delta Cephei.
   
  Rektascensjon: 20t 9t 1m til 3m
  Deklinasjon: på 53 til 88 grader
   
  Skarpeste stjerne: Alpha Cephei (Alderamin)
   
  Mytologi:
  I henhold til den greske mytologien trodde Kassiopeia, konen til kong Kefeus, at hun var vakrere enn døtrene til sjøguden Nereus. Derfor forlangte døtrene Kassiopeia straffet. Poseidon, en annen havgud, sendte så et havmonster etter henne. Hun ble derimot til slutt reddet av Persevs, og til denne dagen, har de fortsatt begge en plass på himmelen.
   
  Beste årstid for observasjon: Hele året
   
  Nærliggende stjernebilder: Svanen, Firfislen, Kassiopeia, Giraffen, Dragen, Lille Bjørn

Vare 1 til 10 av totalt 43

Side:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5