Pilen

Pilen er et stjernebilde som består av kun noen få stjerner – og ser faktisk ut som en flyvende pil. Dette gjør stjernebildet slående og minneverdig. Pilen er det tredje minste stjernebilde på himmelen, men på den annen side ble stjernebildet listet opp av Ptolemy, og er dermed et av de eldste stjernebildene.
 
Form og posisjon:Pilen
Pilen er på himmelen nord for stjernebildet Vannmannen og ser faktisk ut som en flyvende pil fra vest mot øst. Pilen består av fire stjerner i størrelsesorden 3 og 4. Stjernebildet Pilen i seg selv ligger på vår melkevei, dvs. Mellom stjernebildene Svanen og Ørnen. Andre naboer til stjernebildet er Reven, Herkules og Delfinen.
 
Rektascensjon: 18t 57m til 20t 20m
Deklinasjon: +16 til +21 grader
 
Skarpeste stjerne: Gamma Sagittae
 
Mytologi:
Prometheus sies å ha stjålet ild fra himmelen. Zevs straffet ham for dette ved å fange Prometheus og plassere ham i Kaukasusørkenen. Han ble bundet til en klippe over en avgrunn. Uten mat, drikke og søvn, måtte han vente der som en tyv. Hver dag kom en ørn, kalt Ethon, og spiste av leveren til Prometheus, men den fornyet seg igjen hver dag, da Prometheus var udødelig. Så kom den greske helten Herakles, og drepte Ørnen med en pil (Pilen), som forklarer hvorfor det nå har en æresplass på himmelen. Dette er derimot kun en av flere mulig myter om dette stjernebildet. En annen historie viser til pilen som et kosmisk lys.
 
Beste årstid for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Herkules, Ørnen, Delfinen