Jomfruen

Jomfruen er et eksepsjonelt stort stjernebilde som du finner direkte på ekliptikken (linjen som solen følger over hele himmelen gjennom årets gang), dette gjør at det tilhører de 12 astrologiske stjernetegn. Et av de mest fantastiske trekk til stjernebildet Jomfruen er den store Virgo-klyngen med galakser, som består av omtrent 2 000 galakser.
 
Form og posisjon:Jomfruen
Jomfruen er et uvanlig stort stjernebilde, som nummer to etter stjernebildet Hydra med dets størrelse. Jomfruen er posisjonert mellom stjernebildet Løven (Leo) og stjernebildet Vekten (Libra). I utseende ser Jomfruen ut som en dame i sittende posisjon.
 
Rektascensjon: 11t 37m til 15t 11m
Deklinasjon: -23 til +14°
 
Skarpeste stjerne: Spica
 
Mytologi:
Det er to populær myter som forklarer opprinnelsen til stjernebildet Jomfruen. I en gresk myte blir fruktbarhetsgudinnen, Persefone, og en jomfru en dag kidnappet av underverdenens gud, Hades. Hennes mor, Demeter, forsøker forgjeves, å finne henne og til sist bestemmer hun seg for å ødelegge avlingen sin i fortvilelse. I et forsøk på å blidgjøre henne lar Hades Persefone returnere hvert år om våren for å kunne hjelpe henne med innhøstingen. Dette forklarer utseendet av stjernebildet Jomfruen, som kun er synlig fra mars og frem til august hvert år. Ved å fortsette med det jomfruelige temaet, gudinnen Astraea, datteren til Zevs, gudenes konge, blir trøtt av menneskenes endeløse krigføring og bestemmer seg for å stige opp til himmelen, og blir således stjernebildet Jomfruen, hvor hun holder rettferdighetens vektskåler (Libra), i hennes hender.
 
Astrologisk betydning: Stjernetegnet Jomfruen er et jordtegn, og som alle jordtegn er personer under dets tegn både jordnære og praktiske i vesen. Spesielt personer av Jomfruen liker orden og riktig fremgangsmåte; de heller mot perfeksjonisme og er intolerante ovenfor lettsindig oppførsel.
 
Den Beste årstid for observasjon: Våren
 
Nærliggende stjernebilder: Løven, Begeret, Ravnen, Vannslangen, Vekten, Slangen, Bjørnevokteren