Herkules

Stjernebildet Herkules er et av de 48 klassiske stjernebildene nevnt av Ptolemy og det er en av 88 moderne stjernebilder. Det er det femte største stjernebildet på himmelen. Navnet på stjernebildet på gammelgresk er “Engonasin” som betyr “kneler”. I gresk mytologi representerer den “knelende Hercules” hans anger etter å ha drept sin kone og barn i villfarelse.
 
Form og posisjon:Herkules
Herkules er representert som "en knelende mann." selv om Herkules er det femte største stjernebildet på himmelen, er kun tre av dens stjerner lysere enn størrelse 3. Dens skarpeste stjerne er Beta Herculis, med en størrelse på 2,8. Den kan finnes mellom stjernebildet Lyren og den distinkte "Nordlige Krone". Herkules er i retningen av vår Apex og beveger seg sammen med vår planet med en hastighet på 20 km/s på dette punktet. For stjernekikkere inneholder Herkules to interessante kulehoper, som kan observeres selv med en relativt normal kikkert.
 
Rektascensjon: 15t 48m til 18t 57m
Deklinasjon: +3 til 51 grader
 
Skarpeste stjerne: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mytologi:
I henhold til greske legender, etter Herkules, sønn av Alkmene og Zevs, hadde drept sin kone og barn i sinne, var han knust av anger. Kong Eurystheus tildelte han så de legendariske “tolv oppgaver” for å hjelpe han rette på det gale han hadde gjort. Han fullført de “tolv oppgaver” på en utmerket måte, deretter bygget han en begravelseshaug på Eta-fjellet, og ødela sin dødelige kropp. Hans sjel sluttet seg så til hans far Zevs og andre guder på himmelen.
 
Den beste tiden for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Ørnen, Bjørnevokteren, Dragen, Lyren, Slangebæreren, vestre halvdel av Slangen, Pilen, Reven