Den nordlige krone

Stjernebildet Den nordlige krone, også kjent på latinsk som Corona Borealis, er et stjernebilde nord for den himmelske ekvator. Den skarpeste stjernen som kan sees klart med det blotte øye er stjernen Gemma. Navnet på dette stjernebildet ble laget av de gamle grekerene, som gjenkjente en krone. Araberene på sin side oppfattet senere stjernebildet fullstendig annerledes og så i det nøkkelen til en tigger.
 
Form og posisjon:Den nordlige krone
Dette er en relativt lite stjernebilde lokalisert mellom Herkules (venstre) og Bjørnevokteren (høyre). Stjernene til den Nordlige Kronen er en slags halvsirkel. Kun hovedstjernen er skarp, de andre stjernene er kun av størrelse klasse 4. Å virkelig se dette stjernebildet er vanskelig, men absolutt verd det på en mørk natteshimmel.
 
Rektascensjon: 15t 15m til 16t 25m
Deklinasjon: +26 til 40 grader
 
Skarpeste stjerne: Alpha Coronae Borealis (Gemma eller Alphekka)
 
Mytologi:
Legenden om Ariadne, datteren til konge Minos av Kreta, hjalp helten Theseus med en snor ut av labyrinten etter at han bekjempet minotauren. Begge var de forelsket, men kjærligheten varte ikke lenge, og Theseus dro på ryggen til Naxos. Guden Dionysos forbarmet seg over Ariadne og giftet seg med henne. I bryllupet gav han henne et dyrebart diadem, som han videreførte på himmelen etter hennes død. Her skinner det i dag som Den nordlige krone.
 
Beste årstid for observasjon: Våren
 
Nærliggende stjernebilder: Herkules, Bjørnevokteren, Slangen