Vannmannen

Vannmannen er et stort område, men et heller svakt stjernebilde. Ikke desto mindre er han et av de eldste kjente stjernebildene på himmelhvelvingen, og er et stjernetegn. For tidligere kulturer markerte han regnsesongen på den astronomiske kalenderen, som gir en ide om opprinnelsen til dets navn og historiske betydning. Vannmannen er best sett fra august til november.
 
Form og posisjon:Vannmannen
Vannmannen finner du sør for pegasus og er i tilknytning til flere andre stjernebilder som er dedikert til vann (Fiskene, Hvalen, Den Sørlige Fisken, Delfinen). Det består av veldig svake stjerner og er derfor vanskelig å gjenkjenne som en person. Beta Aquarii er den skarpeste stjernen i Vannmannen. Hans navn Sadalsuud er av arabisk opprinnelse og betyr "lykkens lykke." derimot har Alpha Aquarii 6,000 ganger lysstyrken til vår sol, noe som gjør den til en sann gigant.
 
Rektascensjon: 20t 38m til 23t 56m
Deklinasjon: -25° til +3°
 
Skarpeste stjerne: Beta Aquarii (Sadalsuud)
 
Mytologi:
I henhold til legenden Vannmannen representerer Deukalion, som overlevde oversvømmelsen og var stamfaren til den menneskelige rasen. Som en slags hellensk Noah overlevde han oversvømmelsene til den sinte Zevs og reddet sivilisasjonen. I henhold til andre tradisjoner viser Vannmannen Kecrops I, grunnleggeren av Athen eller Ganymede, Zevs' munnskjenk. I nyere tider har "Vannmannens alder" blitt mye snakket om. Grunnlaget er at vårjevndøgnet er i ferd med å forlate Fiskene og flytte til Vannmannen pga. Presesjonen siden midten av forrige århundre.
 
Astrologisk betydning: Personer som er født i Vannmannens tegn regnes for å være selskapelige og ukonvensjonelle. De er heller utadvente enn innadvendte, og de er hurtige tenkere og ikke imponert av tradisjoner. Ofte idealistiske, frihet er deres største kjennetegn.
 
Den beste tiden for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Pegasus, Føllet, Delfinen, Ørnen, Steinbukken, Den Sørlige Fisken, Billedhuggeren, Hvalen, Fiskene