Store Bjørn

Store Bjørn er populært kjent som Karlsvognen. Karlsvognen er det mest prominente stjernebildet på nattehimmelen, og en kan se på dette veldig store stjernebildet gjennom det hele hele året. På fagspråk, kalles det "sirkumpolart". Store Bjørn (Ursa Major er et latinsk navn som betyr "stor bjørn") er et eldgammelt stjernebilde på den nordlige himmelen, som allerede for de eldgamle egypterene var kjent. Store Bjørn ble nevnt av mange berømte poeter slik som Shakespeare, Tennyson og Homer.
 
Form og posisjon:Store Bjørn
Store Bjørn består av et veldig stort antall stjerner. De syv skarpeste stjernene i stjernebildet former en figur som ligner på en vogn. Hele stjernebildet derimot ser ut som en bjørn, og som en konsekvens av dette er stjernebildet av de fleste generelt referert til som Karlsvognen. "Vognen" er ikke et stjernebilde i seg selv, men en asterisme, et veldig karakteristisk mønster på himmelen, som i seg selv ikke anses som et stjernebilde. Store Bjørn består av mange lyssterke galakser på himmelen, inkludert paret Messier 81 (som er en av de skarpeste galakser på himmelen) og Messier 82.
 
Rektascensjon: 14t 08m til 8t 04m
Deklinasjon: +28° til +73°
 
Skarpeste stjerne: Epsilon Ursae Maioris (Alioth)
 
Mytologi:
Mytologien bak stjernebildet Store Bjørn er ganske så tragisk. I gresk mytologi forelsket Zevs seg i en ung kvinne med navn Callisto. De fikk en sønn sammen som ble hetende Arcas. Fylt med sjalusi forvandlet Hera, Zevses kone, den vakre kvinnen til en bjørn. Senere møtte Callisto sin egen sønn Arcas, mens hun fortsatt var i form av en bjørn. Arcas oppfattet ikke at det var hans mor, og forsøkte til og med å skyte bjørnen. For å redde Callisto forvandlet Zevs dem begge til bjørner og plasserte dem på himmelen. Store Bjørn er Callisto, og Lille Bjørn er hennes sønn Arcas.
 
Den beste tiden for observasjon: Året rundt, med det beste tidspunktet om vinteren
 
Nærliggende stjernebilder: Dragen, Gaupen, Løven, minor, Berenikes hår, Jakthundene, Bjørnevokteren