Slangen

Som det eneste stjernebilde på himmelen er Slangen laget av to deler som ikke henger sammen. Disse to delene er laget av lange kjeder med stjerner. Det er også meget interessant at det først i 2010, et planetarisk system i dette stjernebildet ble oppdaget kun 170 lysår borte! Slangen er også blant de 48 stjernebildene allerede nevnt av Ptolemy.
 
Form og posisjon:Slangen
Kveilen består av to deler, et trekantet hode og den mer østlige delen kalt halen. Hodet til Slangen, vestre halvdel av Slangen er mot vest pga. Sin ganske trekantede form. Halen, Serpens Cauda, finner du på kanten av vår melkevei. I denne delen av Slangen kan du finne den velkjente gass-stjernetåken M16.
 
Rektascensjon: 15t 10m til 18t 58m
Deklinasjon: -16 til +25 grader
 
Skarpeste stjerne: Unukalhai (Alpha Serpentis)
 
Mytologi:
Det er to forskjellige historier knyttet til dannelsen av stjernebildet Slangen: Byen Lema ble gjort utrygg igjen og igjen, hjemsøkt by en mangehodet slange. Helten Herakles fikk som oppgave å drepe dette beistet. Han la merke til at Slangen fikk nye hoder så snart som han kuttet ett av. I tillegg ble han hele tiden angrepet av en gigantisk kreps. Han fikk hjelp fra sin nevø, som brente de delene hvor Herakles kuttet av slangens hoder, slik at de ikke lenger kunne vokse ut.
 
Beste årstid for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Den nordlige krone, Bjørnevokteren, Jomfruen, Vekten, Herkules, og mange fler