Den Lille Hund

Stjernebildet "Den Lille Hund" er ganske diskret, og for å hjelpe deg med å finne det må du se etter dens "skulderstjerne", Betelgeuse, i stjernebildet Orion. Stjernebildet "Den Lille Hund" er et av de 48 som Ptolemy beskrev i tidlig gresk astronomy. På gammelgresk betyr navnet på hovedstjernen, Procyon, "før hunden". På himmelen er Sirius kjent som hundestjernen, og Procyon kommer opp rett før Sirius – derav navnet "Procyon" og betydningen "før hunden".
 
Form og posisjon:Den Lille Hund
Stjernebildet "Den Lille Hund" er et nokså kjedelig og lite stjernebilde. Observatøren finner det sør i stjernebildet "Tvillingene". Bortsett fra den indre delen av Antarktis, er "Den Lille Hund" synlig hele året fra hele verden.
 
Rektascensjon: 7t 8t 6m til 11m
Deklinasjon: +0 ° til +13 °
 
Skarpeste stjerne: Prokyon (α Canis Minoris)
 
Mytologi:
I gresk mytologi er Dionysos rusguden, og lærte bonden Ikarius hvordan druer kan presses for å lage vin. Ikarius var hjertelig ovenfor Dionysos, og tilbød gjeterene vin, som de drakk massevis av. I deres hastverk trodde de Ikarius hadde forgiftet dem og så måtte de drepe ham. Erigone, datteren til Ikarius, lette etter hennes far sammen med sin lille hund. Gjeterene ble straffet og "Den Lille Hund" fikk sin hedersplass på himmelhvelvingen. I en annen versjon av opprinnelsen til stjernebildet "Den Lille Hund" er hunden følgesvennen til jegeren Orion.:
 
Beste årstid for observasjon: Vinter
 
Nærliggende stjernebilder: Enhjørningen, Tvillingene, Krepsen, Slangen