Lyren

Lyren er et lite men distinkt stjernebilde som enkelt kan sees på sommer- og høsthimmelen. Lyren er på den nordlige halvkulen. En kan finne dette stjernebildet heller enkelt, spesielt når du vet at lyren er nord for Melkeveien. Navnet på stjernebildet Lyren kommer fra et eldgammelt strenginstrument, som også er kalt Lyr.
 
Form og posisjon:Lyren
Lyren har formen til et enhetlig parallelogram, strengene på en Lyr. Med sin veldig lyssterke hovedstjerne, Vega, er Lyren veldig vakker å se. Dette er den neste skarpeste stjernen på den nordlige halvkulen og den femte skarpeste stjernen på hele natthimmelen. Lyren er nord for Melkeveien og er allerede relativt enkel å se. I dette stjernebildet kan det være mange annerledes galaktiske skyer med forskjellige lysstyrker.
 
Rektascensjon: 18t 13m til 19t 28m
Deklinasjon: +25 ° til +47 °
 
Skarpeste stjerne: Alpha Lyrae (Vega)
 
Mytologi:
Strenginstrumentet Lyren, sies å ha vært oppfunnet av Hermes, den greske guden. Dette musikkinstrumentet ble gitt til Apollo, hans halvbror. Apollo ble senere kalt Orpheus, den berømte sangeren med instrumentet. Orpheus med lyren forførte underverdenens gud Hades for å redde sin brud Eurydice fra underverdenen. Eurydice ble drept av ett slangebitt. Derimot, ved avreise adlød ikke Orpheus underverdenens bud om ikke å se seg tilbake. Han døde, og ved hans død ble Lyren plassert på himmelen til hans ære. Eurydice forble i underverdenen.
 
Beste årstid for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Dragen, Herkules, Reven, Svanen