Steinbukken

Steinbukken er et av de eldste kjente stjernebildene. Det ligger på ekliptikkplanet og er et av de 12 astrologiske stjernetegn. De gamle babylonerene kalte dette stjernebildet for "Geitefisken" pga. dets form. Det nye navnet Steinbukken ble oppfunnet av romerene. Steinbukken er i astrologisk betydning et spesielt viktig stjernetegn.
 
Form og posisjon:Steinbukken
Alt i alt er Steinbukken et heller diskret stjernebilde da kun to av dens stjerner er lysere enn klasse 3. Den enkleste måten å finne stjernebildet Steinbukken på er å lete etter de skarpe stjernene til "Den Sørlige Fisken", og etter Altair i stjernebildet "Ørnen". Når du finner dem, forestill deg en linje mellom de – rett under denne tenkte linjen vil du se stjernebildet Steinbukken.
 
Rektascensjon: 20t 05m til 21t 55m
Deklinasjon: -9 til -28°
 
Skarpeste stjerne: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
 
Mytologi:
Steinbukken i dag er en ekstraordinær hybrid, som består av geit og fisk, hvis opprinnelse dateres tilbake til tiden hvor gudene kjempet mot gigantene. På den tiden måtte de olymiske gudene, under en kamp, rømme fra gigantene og forvandlet seg til dyr for å kamuflere seg selv. På denne måten forvandlet Zevses kone Hera seg til en hvit ku, og Zevs selv til en sau. Ensom, akkurat som han var, forbedret gjeterguden Pan sitt dekke, og forvandlet seg selv samtidig til to halvdyr: Den øvre halvdelen ble forvandlet til en geit, og den nedre til en fisk. Derfra stammer det gamle mytologiske navnet "geitefisk" som former dagens stjernebilde Steinbukken.
 
Astrologisk betydning: Personer som er født under Steinbukkens tegn regnes som pliktoppfyllende og seriøse. Med deres flid og deres virkelighetsfølelse virker de ofte som “harde” personer. Bak deres tøffe yttre derimot, er det ofte en veldig sensitiv og varm person. Steinbukkens element er jorda.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Ørnen, Skytten, Mikroskopet, Den Sørlige Fisken, Vannmannen