Svanen

Et av de vakreste stjernebildene på nattehimmelen er Svanen, også kjent som Cygnus fra latinsk. Veldig elegant og med brede svingende vinger som glir på Melkeveien. Pga. formen er det ofte referert til som det nordlige korset. Dette stjernebildet er et av de 48 eldgamle stjernebildene som allerede er nevnt av Ptolemy. Romteleskopet 'Kepler' har nylig oppdaget en annen "Svane" ca 2,000 lysår borte i et annet solsystem hvor det finnes seks planeter.
 
Form og posisjon:Svanen
De to linjene med vakre stjerner gir et enestående inntrykk av dette stjernebildet. Den skarpeste stjernen, Deneb, representerer halen og resten representerer Svanen og dens lange, utstrakt nakke. Ved Svanen trekker det lyse båndet til Melkeveien og dette kan være "Svanen" til et meget interessant observasjonsområde.
 
Rektascensjon: 19t 07m til 22t 03m
Deklinasjon: +27 til +61 grader
 
Skarpeste stjerne: Deneb (Alpha Cygni)
 
Mytologi:
Den greske guden Zevs sies å har forført Leda etter at han hadde forvandlet seg til en svane. Gudene forvandlet seg ofte til dyr, ikke umiddelbart gjenkjent som gudene de var. Leda var konen til kong Tyndarus av Sparta og med denne svanen sov de natten over. Senere la hun to egg, hvorav ett var av guddommelig herkomst, det andre egget var menneskelig og derfor dødelig. Fra egget med en guddommelig herkomst ble den vakre Helen og Pollux klekket. Helena vet vi ble ansett å være den vakreste kvinnen på hennes tid. Denne skjønnheten var så imponerende, at hver mann som så Helena, ønsket å eie den. Selv i en alder av bare tolv år ble hun kidnapped av Theseus og Pirithous og så befridd fra deres brødre. Fra det andre egget klekket Clytemnestra og tvillingbroren til Pollux og Castor. For å hedre denne doble befruktningen ble Svanen for alltid plassert på himmelen.
 
Beste årstid for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Kefeus, Dragen, Lyren, Firfislen, Reven, Pegasus