Kefeus

Stjernebildet Kefeus er et mindre prangende stjernebilde ved siden av Kassiopeia og Dragen. Kefeus er et stjernebilde fra samlingen til Ptolemy og et av de eldste stjernebildene. Fordi Kefeus kan observeres gjennom hele året er dette et av de såkalte "sirkumpolare stjernebildene".
 
Form og posisjon:Kefeus
Kefeus finner du nær den himmelske nordpol og har ingen stjerne som er lysere enn størrelse 2 – det gjør at det ser vesentlig mindre imponerende ut siden naboene (Kassiopeia og Dragen) har mye lysere stjerner enn Kefeus. Den sørlige delen av Kefeus er en avlegger av vår melkevei. Veldig flott å se på dets mange variable stjerner og dobbeltstjerner, for eksempel den berømte Delta Cephei.
 
Rektascensjon: 20t 9t 1m til 3m
Deklinasjon: på 53 til 88 grader
 
Skarpeste stjerne: Alpha Cephei (Alderamin)
 
Mytologi:
I henhold til den greske mytologien trodde Kassiopeia, konen til kong Kefeus, at hun var vakrere enn døtrene til sjøguden Nereus. Derfor forlangte døtrene Kassiopeia straffet. Poseidon, en annen havgud, sendte så et havmonster etter henne. Hun ble derimot til slutt reddet av Persevs, og til denne dagen, har de fortsatt begge en plass på himmelen.
 
Beste årstid for observasjon: Hele året
 
Nærliggende stjernebilder: Svanen, Firfislen, Kassiopeia, Giraffen, Dragen, Lille Bjørn