Fiskene

Pisces, også kjent som 'Fiskene', er et av de mest enestående og interessante stjernebildene som kan sees fra jorda. Fiskene er et veldig uvanlig stjernebilde. Som et av de astrologiske stjernetegnene, befinner det seg på ekliptikkplanet, eller nivået for planetariske baner. Dette betyr at solen, månen og planetene i vårt solsystem ser ut til å flytte seg gjennom stjernebildet på anledninger når de sees fra jorda.
 
Form og posisjon:Fiskene
Fiskene er et veldig stort stjernebilde i form av området på nattehimmelen det dekker. På tross av sin store størrelse er det ikke enkelt å se, spesielt i tettbebygde strøk. Dens skarpeste stjerne, Alrischa, har en størrelse på kun 3,5. Stjernekikkere kan bruke stjernebildet Pegasus, kjent som høsttriangelet, for å hjelpe de lokalisere Fiskene, da dette er plassert rett i nærheten. Med sine lang form minner Fiskene ofte moderne observatører om en moped.
 
Rektascensjon: 22t 51m til 2t 6m
Deklinasjon: -6 til +34°
 
Skarpeste stjerne: Alpha Piscium (Alrischa)
 
Mytologi:
Gresk mytologi forteller om Zevs som dreper sin far Kronos, og fører krig mot jordgudinnen, Gaia. Zevs fengslet Gaias barn, titanene, og som et resultat skapte jordgudinnen monsteret Typhon for å ta hevn på Zevs og olympens guder. Dette monsteret hadde hundre dragehoder og var så skremmende at selv gudinnen Afrodite ble overveldet med frykt. Hun kastet seg selv i elven Eufrat for å flykte, og ble der reddet av to fisk. Som en hyllest til fiskenes heroiske dåd udødliggjorde gudinnen de på nattehimmelen som Fiskene. Andre legender insisterer at stjernebildet er skjelettet av havmonsteret som Persevs bekjempet for å redde prinsesse Andromeda.
 
Astrologisk betydning: Fiskene er et astrologisk stjernetegn, og alle født mellom 21. Februar og 20. Mars vil ha fisken som deres astrologiske tegn. Fisker er generelt ansett for å være sosiale og elskelige, selv om de også kanskje kan være litt drømmende og av og til kaotiske. De er ofte talentfulle artister som innehar en sjenert sjarme. Elementet til Fiskene er vann.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Andromeda, Triangelet, Pegasus, Vannmannen, Hvalen, Væren