Ørnen

Ørnen er et treffende stjernebilde funnet i sommer- og høsthimmelen på den nordlige halvkule. Den er på planet av vår galakse, Melkeveien. Dens hovedstjerne Altair har 10 ganger lysstyrken til vår sol, og dens lysstyrke gjør den spesielt prominent på nattehimmelen.
 
Form og posisjon:Ørnen
Hovedstjernen i Ørnen, Altair (α Aquilae), er en veldig skarp og prominent stjerne. Den former en del av det utvidet sommertriangelet. I den umiddelbare nærhet finner vi de skarpe stjernene Tarazed (γ Aquilae) og Alschain (β Aquilae). Sammen, de tre stjernene former hodet på Ørnen. De gjenstående stjernene representerer de spredte vingene til fuglen.
 
Rektascensjon: 18h 40m to 20h 35m
Deklinasjon: -12 to 8 grader
 
Skarpeste stjerne: Altair har en relativ størrelse på 0,8m. Det såkalte sommertriangelet lages sammen med stjernene Deneb (Alpha Cygni) i stjernebildet Svanen og Vega (Alpha Lyrae).
 
Mytologi:
Blant de tolv oppgavene til Herkules var anskaffelsen av de gyllene eplene til Hesperidene. Underveis oppdaget helten den uheldige Prometheus som var lenket til en klippe. Faren til gudene, Zeus, ila straffen, fordi Prometheus mot hans vilje hadde hjulpet menneskeheten ved å bringe dem ild og lærdom. Ørnen kom hver dag, dro ut en del av Prometheus' lever og spiste den. Herkules drepte Ørnen med en pil og løslot Prometheus fra hans dødskamp.
 
Den beste tiden for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Vannmannen, Delfinen, Pilen, Herkules, Slangen, Skjoldet, Skytten, Steinbukken