Delfinen

Delphinus (Delfinen) er et lite stjernebilde med et særegent diamantmønster, synlig på nordhimmelen. Den kan oppdages mot øst for den prominente stjernen Altair, som er i stjernebildet Aquila. Den vennlige Delfinen hopper forbi Altair gjennom himmelen.
 
Form og posisjon:Delfinen
Dette stjernebildet finner du i Melkeveien og det er spesielt gjenkjennbart pga. dens distinkte og kompakte form. En diamant av stjerner former delfinens kropp og en femte stjerne mot sør fullfører halen. Som stjernebildet Orion ligger Delfinen nær den himmelske ekvator og kan sees fra hvor som helst i verden, bortsett fra Antarktis.
 
Rektascensjon: 20t 14m til 21t 08m
Deklinasjon: +2 til 21 grader
 
Skarpeste stjerne: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mytologi:
Mytologien til Delphinus forteller om Arion av Lesbos, en berømt gresk poet og musiker som hadde samlet en massiv kiste med skatter. På en sjøreise ble han forrådt av sitt mannskap for sin rikdom, som gav ham kun et siste ønske: Å synge hans siste sang på lyren. Mens han spilte sin vakre melodi ble han kastet på havet, men ble så reddet av en delfin som bærte ham til himmelen på sin rygg. Arion, hans lyre og Delfinen har nå en permanent plass på stjernehimmelen. En alternativ legende forteller om sjøguden Poseidon og hans nygifte kone Amphitrite, som flyktet til Atlasfjellene for å beskytte sin jomfrudom. Poseidon sendte ut en delfin som speider for å overtale Amphitrite til å returnere. Når han suksessfullt bragte henne tilbake gav guden Delfinen en plass i himmelen, og stjernebildet var født.
 
Den beste tiden for observasjon: Sommer
 
Nærliggende stjernebilder: Reven, Pilen, Ørnen, Vannmannen, Pegasus, Føllet