Lille Bjørn

Lille Bjørn et av de viktigste stjernebildene på himmelen for astronomer, og er også kjent som Den lille Karlsvogna. Lille Bjørn (Ursa Minor på latinsk) er et stjernebilde på den nordlige himmelen. Synlig fra Europa gjennom hele året, det er av og til referert til som lille Karlsvogna. Hovedstjernen i dette stjernebildet er Polaris, en av de viktigste stjernene på himmelen for astronomer. Alle andre himmellegemer ser ut til å rotere om denne hele dagen ved å bruke den stjernen som et anker. Polaris er også gitt en betydelig rolle i legendene om den indianske Vedas, som var lederen av en gruppe med guder.
 
Form og posisjon:Lille Bjørn
Lille Bjørn ligner på formen av Store Bjørn, noen ganger referert til som Karlsvogna. Dette er hvorfor Lille Bjørn noen ganger blir kalt for lille Karlsvogna. Ulikt Karlsvognen går håndtaket til Lille Bjørn ikke samme vei, men er heller bøyd oppover. Hovedstjernen til stjernebildet, Polaris, forblir fastlåst i sin posisjon på nattehimmelen. Høyden til stjernens posisjon i nord svarer til breddegraden til den som kikker.
 
Rektascensjon: 0t 0m til 24t 00m
Deklinasjon: +65 til 90 grader
 
Skarpeste stjerne: Alpha Ursae Minoris (Polaris eller Nordstjernen)
 
Mytologi:
Callisto var en vakker nymfe som tiltrakk Zevs. Hun fødte senere gudens sønn Arcas. Hera, Zevs kone, forvandlet Callisto til en bjørn. År senere, når Arcas var på jakt i skogen, sørget Hera for at Callisto møtte sin sønn. Arcas skulle til å utilsiktet drepe sin mor da Zevs grep inn. Guden plasserte Callisto på himmelen som Store Bjørn, og senere sørget han for at Arcas ble med henne som Lille Bjørn.
 
Beste årstid for observasjon: Året rundt, med det beste tidspunktet om våren
 
Nærliggende stjernebilder: Kassiopeia, Dragen, Giraffen, Store Bjørn, Kefeus