Kassiopeia

Kassiopeia er et stjernebilde på den nordlige himmelen. Kassiopeia er synlig gjennom hele året, selv om det beste tidspunktet for å se det er i november. Kassiopeia har produsert to supernovaer, en av de er kjent som Kassiopeia A. Kassiopeia A eksploderte for omtrent 300 år siden og eksplosjonen ble sett fra jorda. Massen som ble slynget ut i eksplosjonen ble spredt ut i verdensrommet med en hastighet svarende til noen få prosent av lyset hastighet. Materialet har siden fortsatt å utvide seg til et gigantskjell som inneholder mange grunnstoffer inkludert oksygen. Disse elementene kan forme nye planeter, stjerner eller til og med noen levende organismer i fremtiden.
 
Form og posisjon:Kassiopeia
De fem hovedstjernene i dette stjernebildet former en "W". Det viser toppen i midten av vest i retningen av den nordlige polarstjernen – så du kan enkelt finne dette stjernebildet på himmelen.
 
Rektascensjon: 22t 57m til 3t 41m
Deklinasjon: +47 til 78 grader
 
Skarpeste stjerne: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
 
Mytologi:
Den etiopiske kongen Kefeus og hans kone Kassiopeia hadde begått forfengelighetssynden. Kassiopeia hadde hevdet å være vakrere enn selv Nereidene, akvatiske gudinner i gresk mytologi. Nereidene klaget til sjøguden Poseidon om denne fornærmelsen, som sendte ut havmonsteret Ketos, som herjet og ødela kystområdene i landet. I henhold til et orakel kunne landet kun befris fra forbannelsen om Andromeda, det eneste barnet til den kongelige familien, ble ofret til havmonsteret. Nådeløst ble Andromeda bundet til en klippe nede ved havet, hvor hun måtte vente til monsteret kom for å spise henne levende. Persevs bekjempet monsteret, reddet Andromeda og giftet seg med henne.
 
Den beste tiden for observasjon: Året rundt, spesielt om høsten
 
Nærliggende stjernebilder: Andromeda, Bjørnevokteren, Løven, Persevs