Persevs

Stjernebildet Persevs er sirkumpolart, som betyr at det kan oppdages på nattehimmelen hele året. Spesielt enkel å observere om høsten når stjernebildet henger høyt på himmelen. Når man leter etter stjernebildet Persevs er det enkelt å se stjernebildet Bjørnevokterens hovedstjerne, Capella. Direkte til høyre for denne stjernen kan en se Mirphak, hovedstjernen i stjernebildet Persevs.
 
Form og posisjon:Persevs
Stjernebildet Persevs krysses av midten av Melkeveien. Det ligger øst for den klart synlige "W" i Kassiopeia. Kroppen finnes enklest ved å starte fra Mirphak, Persevs skarpeste stjerne, og gå to stjerner mot Cassiopeia. Persevs ben starter også fra Mirphak. Stjerne nummer to (2: Algol og 3: Epsilon Persei) i hvert ben er de nest skarpeste i dette stjernebildet. Sør for Mirphak du kan finne hans ganske slående hurtigblinkende Algol. I den greske mytologien er den uheldige stjernen "Algol" med hans blinkende øyne Medusas avkuttede hode.
 
Rektascensjon: 1t 29m til 4t 51m
Deklinasjon: +31 til +59 grader
 
Skarpeste stjerne: Alpha Persei (Mirphak, også Algenib)
 
Mytologi:
Persevs historie er en av de sentrale historiene i gresk mytologi. Legenden har det at Delphis orakel forteller kong Akrisios at hans barnebarn en gang vil drepe ham. For å forhindre dette fra å gå i oppfyllelse flyttet Akrisios hans vakre datter Danae til et tårn godt beskyttet fra verdenen utenfor. Uten suksess, da Zevs, som forelsket seg i Danae, utviklet midler og måter for å tilfredstille sin lidenskap og se henne likevel. Etter en tid fødte Danae en sønn, Persevs. Akrisios svarte slemt og puttet de begge i en forlot dem, og Persevs kastet dem i en kiste som han dyttet ut på havet. Etter hvert strandet de på øya Seriphos, og årene gikk. Til slutt giftet Persevs seg med Andromeda, og begge fikk en hedersplass på himmelen.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Kassiopeia, Andromeda, Triangelet, Væren, Tyren, Kusken, Giraffen