Kusken

Kusken, eller på latinsk, "Auriga", er et av de 48 stjernebildene som er beskrevet av Ptolemy. Om rundt 13,000 år vil kusken markere den himmelske ekvator. Pga. dens ekspansjon og posisjon er Kusken et enkelt gjenkjennbart stjernebilde. Babylonerene kom opp med det nåværende navnet på Auriga. Auriga betyr "Kusken" eller "rormann" på latinsk.
 
Form og posisjon:Kusken
Med kun en stjerne i stjernebildet ved siden av, "lånte" Taurus en stjerne i Kusken som er et nesten regulært pentagon(femkant). Dens hovedstjerne, Capella, er den tredje skarpeste stjernen på nordhimmelen. Den sørligste stjernen Alnath, som fullførte pentagonet, var tidligere kjent som γ Aurigae i stjernebildet Kusken. Etter å ha bestemt grensene til stjernebildet i den "Internasjonale Astronomiske Unionen" (IAU), er derimot denne stjernen i dag i stjernebildet Taurus. Gjennom senteret av stjernebildet går stjernebeltet til Melkeveien. Det er derfor det er noen interessante ting der, slik som noen stjernehoper og skarpe nebulaer, som man kan kikke på.
 
Rektascensjon: 4t 35m til 7t 30m
Deklinasjon: +28 til +56 grader
 
Skarpeste stjerne: Capella (Alpha Aurigae)
 
Mytologi:
I den greske mytologien var sønnen til smeden Hefaistos, navngitt Erichthonius, forbundet med stjernebildet Kusken. Erichthonius var skaperen av Quadriga, en vogn, trukket av fire hester, brukt i kamp. Han ble Athens konge da han slo Amphictyon i kamp. Dette var hovedsaklig takket være hans intelligens, og Zevs belønnet ham etter hans død med en plass i himmelen.
 
Beste årstid for observasjon: Høst
 
Nærliggende stjernebilder: Giraffen, Persevs, Tyren, Tvillingene, Gaupen