Råd for å finne stjernen din med eller uten hjelpeverktøy

Du har kjøpt en stjerne fra oss, og nå er du nysgjerrig og ønsker å finne stjernen din på nattehimmelen?

For begynnere: Ved bruk av et nettbasert planetarium

Find a Star
Det enkleste alternativet er et nettbasert planetarium, slik som "stellarium", hvor du enkelt kan legge inn HIP-nummeret til stjernen din (f.eks. “hip 677”). Som et resultat vil du få et oppdatert stjernekart med detaljert informasjon om plasseringen til stjernen din.

Til høyre kan du se et bildeeksempel fra Stellarium. Dette bildet viser hva du vil være i stand til å se på den nordlige horisonten på 14. Februar (Valentinsdagen) ved midnatt. Du vil være i stand til å se to veldig interessante stjernebilder, den vakre Svanen og den kanskje mest berømt stjernen på den nordlige himmelen – Vega, i stjernebildet Lyra. Et nettbasert planetarium, som Stellarium, gjør at du enkelt kan søke etter stjernen din, og viser deg hvor på himmelhvelvingen stjernen din finnes til en hvilken som helst gitt tid.

For avanserte brukere: Alt rett for hånden – det roterbare stjernekartet

Rotating Star Map

Har du lyst på litt mer fleksibilitet og kunne finne stjernen din når du er ute i villmarken, som på en campingtur?

Så, det beste for deg vil da være et roterbart stjernekart. Alt du trenger å gjøre er å legge inn din dato og klokkeslett med hjelp av to roterende hjul, og kartet vil fortelle deg i hvilken retning og ved hvilken høyde du kan se stjernen din. Etter litt trening er prosessen ganske intuitiv. Instruksjonene som kommer med ditt roterbare stjernekart vil fortelle deg nøyaktig hva du trenger å gjøre for å kunne finne stjernebildet ditt på et øyeblikk.

På bildet kan du se hvordan et typisk roterende stjernekart ser ut.
Forresten: Hvert roterende stjernekart er utformet for bruk i et bestemt geografisk område. Derimot, innenfor Europa trenger du ikke å bekymre deg. Forskjellene mellom nattehimmelen i London og Roma er kun marginale.

For fagfolk: Orientering på nattehimmelen uten noen verktøy

Det mest utfordrende, men også mest fleksible alternativ er å lokalisere stjernen din uten noen ekstra verktøy. Denne muligheten krever noe trening, men gjør at du kan bli familiær med himmelhvelvingen på et mye dypere nivå.

Find Polaris star

Det første steget er å finne Polarstjernen eller Nordstjernen. Polarstjernen er en av de skarpere stjernene på den nordlige himmelen og er lokalisert nøyaktig rett nord ved en høyde på omkring 50 grader. Er du familiær med Karlsvognen? Dersom du er det, kan du bruke Karlsvognen for å finne Polarstjernen. Tegningen til høyre viser deg hva du må se etter.

Først må du lokalisere Karlsvognen. Ta en grundig kikk på den: Dens syv skarpeste stjerner varierer i lysstyrke. Dersom du forlenger den bakre akslen til vognen fem ganger, treffer du den noe svakere polarstjernen som er del av Lille Bjørn. Dette vil gi deg et solid referansepunkt. Det former den himmelske nordpolen og er derfor alltid nøyaktig i nord.

Neste, ta å se på informasjonen vi har oppgitt med stjernebildet ditt. Er det et vår-, sommer-, høst- eller vinterstjernebilde? Eller har du adoptert en stjerne som er lokalisert i et såkalt sirkumpolart stjernebilde?

Et sommerstjernebilde er definert fordi det best kan sees, (som betyr) så lenge som mulig, om sommeren. Dette betyr at du kan se ditt sommerstjernebilde mot øst når natten kommer på. I løpet av natten flytter stjernebildet seg mot sør og så vest, før det gjemmer seg bak horisonten i skumringen. Det samme gjelder for vårens stjernebilder om våren, høstens stjernebilder om høsten og vinterens stjernebilder om vinteren.

For eksempel, å finne et høststjernebilde om høsten er relativt enkelt. Om kvelden kan stjernebildet finnes nær horisonten mot øst, mens ved midnatt kan det finnes høyt over horisonten i sør, før det til sist forsvinner bak horisonten mot vest.

Hva med å se på et høststjernebilde om vinteren? Det kan kun sees i noen få timer. Om det er midnatt om vinteren, og vinterstjernebildene er høyt opp mot sør, så vil vårens stjernebilder starte med å komme opp mot øst, mens høstens stjernebilder allerede går ned mot vest. Dette er også riktig for en hvilken som helst annen årstid. Stjernebildene til forrige årstid kan kun sees mellom solnedgang og midnatt, stjernebildene av følgende sesong kun mellom midnatt og daggry. Sommerens stjernebilder kan ikke sees i det hele tatt om vinteren.

Derfor, dersom du vet hvilken årstid det er, og i hvilken årstid stjernebildet ditt kan best sees, kan du få et grovt anslag på når og i hvilken retning du bør se etter stjernebildet ditt på nattehimmelen.

Hva med høyden til stjernebildet ditt? Den såkalt deklinasjonen til stjernen din vil gi deg en ide om hvor høyt (eller lavt) å se. Du kan finne denne informasjonen på informasjonsarket som kommer med stjernen din. Som en tommelregel, dess større deklinasjon, dess høyere vil du måtte se for å finne stjernen din på himmelen.
Før du starter søket ditt, prøv å huske konturene til stjernebildet ditt og nærliggende stjernebilder i tillegg. Det er ikke enkelt å finne et stjernebilde uten hjelpeverktøy. Med masse trening vil du derimot helt sikkert snuble over stjernebildet ditt eller et av dine nærliggende stjernebilder. Har du glemt hvilken av stjernene i stjernebildet du adopterte? Ikke noe problem, vårt detaljerte kart kan hjelpe deg med å finne den nøyaktige plasseringen.

Forresten, det å finne stjernen din i et sirkumpolart stjernebilde er spesielt enkelt. Den kan sees hele året rundt gjennom hele natten, og som Karlsvognen, er det i nærheten av Polarstjernen.

Nå for noen generelle råd: Vær tålmodig!
Selv veldig skarpe stjerner kan være vanskelige å finne når det er overskyet og det er massevis med gatebelysning. Gi øynene dine tid til å venne seg til mørket. Spesielt om vinteren, ikke undervurder kulden; kle deg opp med noe varm påkledning, eller tepper og varme drikker.